Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum.........
Teringat lg kenangan kat PASUM dlu.... suma student pasum akan ditempatkan di kolej 12 (KOLEJ KEDIAMAN RAJA DR NAZRIN SHAH)... kiranya kolej rasmi budak2 pasum la... apa yg best tentang kk12 adalah makanan yg dijual kat kolej tu... sumpah aku cakap tkda kolej lain yg setanding kk12... bab makanan kat ctu mmg SEDAP N MURAH!! tp kena pandai cri kedai yg betui2 sesuai ngan citarasa kita la sbb kat situ ada lebih dri 5 kedai yg jual mkanan....
So tertarik aku ngan satu kedai ni yg menyediakan satu hidangan yg agak simple n yg penting sedap!.. huhu.. aku ni jenis yg cerewet sikit bab2 rasa makan kat mana2 kedai... tu perangai semualajadi aku... haha... tringat lg time sahur kat kk12 dua tahun lepas... kiranya aku bangun nak sahur semata2 nak mkan masakan tu... haha.. aku beli nasi putih n lauk tu ja.... dah cukup... dah la panas2 lak.. mmg abis suma la aku melantak time tu... huhu.. tu yg gemuk semula tu... hihi
Aku selalu beli makanan kat kedai tu... kat kedai lain kadang2 ja bru beli... most of the time kedai tu la menjadi pilihan aku... kak tu pun dah kenai aku.. even sampai sekarang kalau aku p kk12 sure aku akan singgah mkan kat kedai dia.. dia still ingt aku... haha... n aku ni lak jenis banyak cakap... dah kenai2 tu, aku tanya la resepi ayam masak bijan yg dia selalu jual tu... dia lak jenis yg tk kedekut ilmu kalau org tanya.... so dia cita la kat aku bla2....... hurmmm tunggu apa lg.... aku balik bilik, aku catat la sikit note tentang resepi tu... balik ja rumah time cuti aku try la buat... sampai sekarang aku still try buat masakan tu sbb aku suka... sbb resepi ni simple n sedap...tp ada aku modified resepi ni nak bgi lebih sedap... haha.........
Ok la.. cakap punya banyak, ni hah aku nak share resepi yg aku kata simple n sedap tu...(tktau lak bgi org lain rasa mcm leceh n susah.... haha.. ikot pendapat masing2 la....) nama pun ayam bijan.. mesti arr ada ayam n bijan.... bijan tu korang goreng la dlu sebelum proses masak yg lain.. goreng with slowfire without oil...
bahan2 tuk kuah
-15 bji cili kering(kalau mau pedas tambah lg)
-3 ulas bawang putih
-2 labu bawang besar
-1 inch lengkuas
-1 inch halia
-sebatang serai
-sedikit belacan
-garam n gula(kat sini aku letak madu) secukup rasa.. mesti lebihkan gula/madu tuk rasa manis...
-minyak tuk tumis
cara2: korang kisar ja suma bahan2 diatas kecuali garam, gula/madu, sos tiram n sos cili... garam, gula/madu, sos tiram n sos cili ni letak masa lepas tumis bahan kisar tdi... masak sampai pekat.. simple ja
bahan2 tuk ayam.
-dada ayam/isi ayam kat mana2 bahagian tanpa tulang(dlm 1/2 kg-potong kecil2)
-tepung beras/tepung goreng
-2 sudu rempah kari
-garam secukup rasa
-minyak tuk goreng
cara2: mix garam tdi ngan ayam n rempah kari....... lpas tu golekan isi ayam atas tepung sedikit demi sedikit mcm buat ayam goreng tepung.. bezanya saiz kecil2... n lastly goreng je la ayam tu sampai masak (pandai2 la korang buat ye.. senang ja)
dah siap suma, mix ja ayam tdi ngan kuah cili yg pekat tdi... n then taburkan bijan mcm dlm gambar di bawah.... dah settle.... sesuai tuk sahur n berbuka..... yg penting simple n sedap....!! thanks kak yanti n abg wan!!
~inilah hasilnya~
Ayam Bijan Versi Aku |
rajennya hg abu..ada lebih mai la pos2 skit kot umah aku..hehe
ReplyDeletehahaha.. try la resepi nih... tkda keja, aku masak je la ptg2....
ReplyDelete